Dizzy Gillespie All Stars/Tomasz Stanko
Dom sindikata
Ondes Jazz Project/Ithamara Koorax
Dom omladine
30. Oktobar 2009.
25. Belgrade Jazz Festival

31. oktobar 2009.

 
 
 
 

Drugo veče Beogradskog Jazz Festivala 2009 proteklo je u predstavljanju američkog i evropskog jazza. U Domu sindikata gde se odvija glavni program pod nazivom Anniversaries nastupili su Dizzy Gillespie All Stars i Tomasz Stanko, dok je ponoćni program ponudio dva zanimljiva nastupa, grupe Ondes Jazz Project i brazilske pevačice Ithamare Koorax.




Boje Sjedinjenih Američkih Država branili su Dizzy Gillespie All Stars.
Bend koji štiti i gaji delo čuvenog trubača Dizzy Gillespie-a nastupio je u sastavu: James Moody-saksofon,flauta, Greg Gisbert –truba, Cyrus Chestnut-klavir, John Lee-bas i Vincent Ector-bubnjevi. Kao specijalna gošća nastupila je mlada zvezda jazza, vokalistkinja Roberta Gambarini.
Ono što su nam pružili All Stars predstavlja vrhunsku svirku tradicionalnog jazza sa  zvezdanim doprinosima Cyrusa Chestnutta, Greg Gisberta i John Moodyja.
Svirajući kompozicije Dizzy Gillespie-a svi izvođači su se pokazali u najboljem svetlu, bilo u solima ili u zajedničkom muziciranju a među ostalim kompozicijama odsvirana je i “I Can’t Get Started”.
James Moody se pokazao kao žovijalni lider benda dok je mlada Roberta Gambarini impresionirala izuzetno melodičnim, efektnim i preciznim “scat” pevanjem.
Njen duet sa James Moodyjem je nešto što se obavezno moralo čuti - takva energija, polet, šarm i razigranost nije mogla nikog ostaviti ravnodušnim.
Divan nastup jednog jako dobrog benda.


Nasuprot ovom nastupu,Tomasz Stanko Quintet, kao bend koji je povezan za legendarnu ECM etiketu, predstavlja moderniija kretanja u jazzu.
Prilično nenametljivo su izašli u binu i pružili jedan predivan osećaj lepote življenja i muzike.
Tamasz Stanko-truba, Jakob Bro-gitara, Alexi Toumarila-klavir, Anders Christensen-bas i Olavi Louhivori-bubnjevi osvojili su srce beogradske publike svojim moćnim a tako nenametljivim sviranjem, lirskim  pasažima i zanosnim sviranjem.
Među vlastitim kompozicijam Tamasza Stanka, ističu su i radovi njegovog velikog uzora, kompozitora Krzysztofa Komedae. Ovo je takođe bila prilika da promoviše i svoj novi album Dark Eyes, koji je izašao na 40-godišnjicu ECM-a.
Mladi prateći sastav je budno pratio svog velikog učitelja i bilo je dirljivo videti sa kojom radošću i posvećenosću sviraju kompozicije ovog majstora muzika.
Prelepo, predivno, nezaboravno.


U Domu Omladine u ponoćnom programu nastupili su Ondes Jazz Project iz Švajcarske sa Ivom Šanjek na instrumentu Ondes Martenont, koji predstavlja jedan od prvih elektronskih instrumenata, nastao tridesetih godina prošlog veka i koji je kao prethodnik sintisajzeru sličan čuvenom Thereminu. Zanimljivo muziciranje švajcarskog kvarteta.


Očekivanja da bi nastup Ithamare Koorax, jazz i bossa nova dive iz Brazila, možda mogao biti koncert večeri, su se u potpunosti ispunila!. Sa dvojicom predivnih muzičara, mladim i naočitim i izuzetno darovitim Rodrigom Limaom na gitari i vokalima i impresivnim i iskusnim Wilsonom Chaplinom na udaraljkama, Ithamara je na prečac osvojila publiku Doma Omladine. Takav glas, melodičnost, emotivnost, radost pevanja i izuzetan šarm dugo nisu viđeni kod nas. Izvodeći kompozicije Baden Powella, Joao Gilberta i Samante Eg , Ithamara se kretala od brazilskih narodnih pesama, preko tradicionala do kompozicija nekih od najeminentnijih brazilskih muzičara Bossa Nove. Glas je njeno najimpresivnije oružje - prosto ne možete da zamislite šta ona sa njim može da izvede a da to ne bude puka akrobatika, već jedno veliko emotivno iskustvo.
Oduševljena publika Doma Omladine je prosto živela sa Ithamarom, Rodrigom i Wilsonom, shvatajući da ovo predstavlja jedan od vrhunaca u njihovim životima. Toliko lepote  i pozitivnog naboja bili su u trenucima  nešto do sad  kod nas retko doživljeno.
Činjenica  da su i privatno izuzetno prijatni, optimistični iI dobri ljudi samo je doprinela utisku da je ovo jedan od najboljih koncerata ovog Jazz festivala.
Ithamara, Rodrigo i Wilsone - svaka vam čast!

fotografije sa koncerta



tekst - slobodan vlaketiĆ
fotografije - nebojŠa miĆkoviĆ

 
 

koncerti

Belgrade Jazz Festival 2009
Sextet Marković-Gut
Gabi Novak

29.10.2009.

Dom sindikata, Beograd




Josipa Lisac
28.10.2009.

Sava centar




Skopje Jazz Festival 2009
The Power Of Three
(C.Corea/ S.Clarke/ L. White)

26.10.2009.

Univerzalna sala, Skoplje




Skopje Jazz Festival 2009
Bred Mehldau Trio
James Carter Quintet
24.10.2009.
Univerzalna sala, Skoplje




Skopje Jazz Festival

Aki Takase
Marylin Mazu
23.10.2009.
Univerzalna sala, Skoplje




ZZ Top
22.10.2009.

Sala B. Trajkovski, Skoplje




Duško Gojković
19.10.2009.

Dom omladine Beograda




ZZ Top
18.10.2009.
Beogradska Arena




Pozdrav Azri

15.10.2009.
Dom omladine Beograda




Darkwood Dub
09.10.2009.

Dom omladine Beograda




Jelen Pivo Live Festival

19.09.2009.
SKC Beograd




Jelen Pivo Live Festival

18.09.2009.
SKC Beograd




Leonard Cohen

02.09.2009.
Beogradska arena